8x Broodbeleg inspiratie
Brood is in Nederland denk ik het meest gegeten ontbijt en lunch. Dat is ook niet zo heel gek, want veel mensen zijn er dol op, het is snel klaar en makkelijk ergens mee naar toe te nemen. Maar, altijd een boterham met kaas of kipfilet kan best saai worden. Daarom deel ik vandaag acht verschillende manieren ter inspiratie om je brood eens wat leuker en lekkerder te maken.
Eet je geen brood of ben je er niet zo dol op? Dan kun je deze inspiratie natuurlijk ook heel goed gebruiken voor op je cracker of rijstwafel!
- Banaan en pindakaas
Als ik mijn favoriete broodbeleg moet kiezen, is dat (hoe kan het ook anders) pindakaas met banaan. Ik zie deze combinatie op mijn brood echt als een traktatie en verwen me er dan ook vaak mee als ik iets hebt bereikt waar ik trots op kan zijn. Toen ik dit voor het eerst probeerde dacht ik: ´Wie doet er nou banaan op zijn/haar brood?´ Maar direct na de eerste hap was ik verkocht! Heb jij het dus nog niet geprobeerd? Breng daar dan maar gauw verandering in 😉 Mocht je van zoet houden, top hem dan ook af met een beetje honing. - Pesto en kipfilet
Als je dacht dat pesto alleen lekker was in een pasta of iedere andere warme maaltijd, think again! Wanneer wij pesto overhebben smeer ik het altijd op mijn brood met een plakje kipfilet. Heerlijk! Het liefst maak ik mijn pesto zelf. Dit is niet alleen gezonder, vaak ook lekkerder en vegan. Je kunt natuurlijk ook de kipfilet vervangen voor een plantaardige ´vleeswaren´. - Tonijnsalade met sla
Iets anders wat ik ook graag zelf maak zijn salades voor op brood. Zo staat deze gezondere tonijnsalade zo op tafel en kun je hem direct op je brood serveren. Tonijnsalade vind ik zelf heerlijk met wat sla, omdat er in de salade zelf al veel ingrediënten zitten die voor een lekkere smaak zorgen. Maar je kunt hem natuurlijk altijd nog verder uitbreiden met bijvoorbeeld tomaat, komkommer of ei.
- Kaas, tomaat, komkommer en kruiden
Om even terug te komen op het feit dat iedere dag kaas op je brood een beetje kan gaan vervelen: probeer die boterham dan eens wat rijker te beleggen. Snijd een tomaat en komkommer in plakjes en leg deze bovenop de kaas. Top vervolgens af met wat gedroogde kruiden als Italiaanse kruiden, oregano of een beetje van deze smaakverfijner. - Brie met honing en walnoten
Wat natuurlijk ook een hele goede manier is om je standaard broodje kaas een andere twist te geven, is eens voor een andere kaas kiezen. Een klassieker die we allemaal wel kennen is dan zeker de combinatie van brie, honing en walnoten. Brie is denk ik ook een van mijn favoriete kazen en door je brood met deze combinatie te beleggen kom je erachter dat deze kaas zo veel meer is dan alleen een aanvulling op de borrelplank. Mocht je niet zo van het zoete zijn, kun je de honing ook achterwegen laten. - Hummus en gegrilde groenten
Toen ik laatst deze rijstwafels met hummus en groente deelde, kreeg ik veel reacties al: ´wat een goed idee´ of ´dit lijkt me heerlijk´. En dat is het ook zeker! Het is niet alleen lekker en gezond, je kunt er ook voor zorgen dat je minder voedsel verspilt. Heb je bijvoorbeeld nog een courgette over die eigenlijk wel op moet. Gril of roerbak deze dan en beleg je boterham ermee. Natuurlijk niet zonder een laagje van je favoriete hummus 😉 - Eiersalade met rookvlees
Tegenwoordig eet ik geen rood vlees meer, maar af en toe maak ik nog een uitzondering. Mijn brood, cracker of rijstwafel beleggen met deze combinatie is zo´n uitzondering. Het zoute van de rookvlees gaat heel goed samen met de vettere, romige structuur van de eiersalade. Maar natuurlijk hoeft die eiersalade niet zo vet te zijn. Door zelf je eiersalade te maken ben je al een flink stuk gezonder bezig en kun je dus optimaal genieten van je ontbijt/lunch.
- Roerei
Mocht je niet zo dol zijn op eiersalade, dan kun je natuurlijk altijd nog een roerei maken. Een roerei maak je heel makkelijk en vraagt slechts om wat lekkere kruiden. Maak bijvoorbeeld deze Italiaanse roerei met zalm en geniet van je hartige, gezonde lunch.
Wat is jouw favoriete broodbeleg als je net even wat meer uitpakt dan een standaard plakje kaas, vleeswaren of hagelslag?